Historia

Kangasalan Vapaaehtoinen Palokunta on toiminut vuodesta 1880 saakka, ollen aikanaan tiennäyttäjä maaseudun vapaaehtoisessa palokuntatyössä. Kangasalle muutti 1870-luvun lopulla Helsingistä leipuri Adolf Vilhelm Mattlin, joka oli tutustunut palontorjuntaan Helsingissä ja Tammisaaressa. Hän sai puhuttua mukaan kolmekymmentä nuorta miestä, ja 17. toukokuuta 1880 pidettiin perustava kokous. Tuolloin palokunnan ylipäälliköksi valittiin kauppias Gustaf Adolf Finne, ja sammutuspäälliköksi kauppias Herman Helin.

Ensimmäisen paloauton yhdistys hankki vuonna 1932; se oli Suomen Maanviljelijäin Kaupalta ostettu peruskorjattu kuorma-auto, johon palokuntalaiset rakensivat itse korin ja ruiskun hinaamislaitteet. Vuonna 1936 VPK teki ensimmäisen sopimuksen kunnan kanssa, minkä mukaan VPK:lle maksettiin 14 000 markkaa käytettäväksi etupäässä kalustohankintoihin. Samalla vuosikymmenellä, vuonna 1938, VPK sai ajanmukaiset tilat valmistuneeseen kunnantaloon. Niissä tiloissa toimittiin aina vuoteen 1983 saakka, jolloin palokunta muutti Pikkolaan valmistuneelle asemalle. Vuonna 2019 tuokin asema jäi historian kirjoihin, VPK:n muuttaessa rakentamalleen asemalle Lahdentien toiselle puolen Ranta-Koivistoon.

Vuosikymmenten saatossa VPK on toiminut Kirkonkylän lisäksi monien alaosastojen voimin. Ensimmäinen alaosasto perustettiin Heponiemeen jo 1883, ja 1900-luvun alkupuoliskolla mm. Liuksialaan, Tiihalaan, Raudanmaalle, Haapaniemeen, Suinulaan, Ruutanaan ja Raikkuun. 1940-luvun lopulla VPK:lla oli osastoja 11 ja jäseniä lähes 200. Kyläosastot kuitenkin hiipuivat pikkuhiljaa, viimeisimmät 1990-luvulla, ja nykyisellään Kangasalan VPK:n kaikki toiminta on keskittynyt samaan paikkaan Ranta-Koiviston uudelle paloasemallemme.

Kuvia eri aikakausilta löytyy kuvagalleriasta.